diumenge, 28 d’abril del 2013

Un petit tast: xarxes socials i intel·ligència emocional aplicada als castellers

Aquest treball es una breu adaptació d'un que vaig realitzar sobre la influència de les xarxes socials i la intel·ligència emocional en el comportament de les persones en la seva vida diària. Espero ser concís i clarificador en aquesta entrada.

No és desgavellat pensar que una plaça, en diverses actuacions, quan et dóna tant la puguis posar un mot  associat als records, a les sensacions, per l'historial que porten al darrere: l'experiència viscuda, de quina colla ve fer tal castell tal any, de què vam fer l'any nosequantos...

Reprenc el que parlava l'altre dia: s'ha de saber valorar la força dels records com un incentiu, com un element motivador i com una part enriquidora del present d'un casteller. Fer un gran castell o realitzar una gran diada estarà sempre en la retina d'un i el recordar les vivències, sentir de nou el castell si penses en ell és una cosa inamovible de la memòria d'un casteller. Per exemple; si penso en la Plaça de la Font, castells con el 5 de 9 amb folre, 9 de 8, el meu primer castell de 9 carregat o els primers 4 de 8 amb el pilar i 4 de 9 amb folre que hi vaig fer els tinc al cap. S'ha de veure el passat amb la perspectiva que va suposar l'esforç a l'assaig per aconseguir aquelles fites, com a leivmotiv per a un mateix per tornar a aconseguir-los. S'ha de valorar i estimar el que s'ha aconseguit i pensar en fer-ho de nou. Mostrar ganes de més, en definitiva dues paraules: ambició i seny.


Els castells tenen un condicionant mental, a banda del seu condicionant físic, l'assaig general -esforç necessari i que agrada als que ho practiquen-. Aquest té una càrrega molt forta en el que respecta la vertent emocional d'un mateix. La preparació física i la mental van agafades de la mà: si els assajos van bé, l'ànim general del casteller -dins de l'entorn d'assaig- augmenta, per exemple. Petits detalls a simple vista, com que diguin el teu nom abans d'una prova en l'assaig pot fer que s'agafi confiança i responsabilitat, s'adquireixi un càrrec de consciència de grup evitant els "a mi no m'han cantat, ja em posaré per aquí" o el "no m'he sentit" que a vegades s'escolten. A banda, hi tenim la part personal, la que ha d'adquirir i treballar cada persona de forma individual: la responsabilitat, la confiança en un mateix -aquí entra l'esforç, el sofriment, l'ambició...- i sobretot el ser conscient de que s'és part d'un col·lectiu en el qual s'intenta aconseguir un objectiu: fer castells el més alts possibles.

Jo no parlo de com s'han d'aconseguir els castells -ni vull ni ho desitjo- però opino de com podria ser una mentalitat efectiva alhora de fer castells. Les grans xarxes socials -en aquest cas, una colla castellera- tenen un poder decisiu en el comportament individual. Per això s'han d'aconseguir potenciar les corrents de pensament positives i argumentades amb fets: un bon assaig, acabem amb una actitud positiva -alegria- però conscients de que encara queda molta pedra per picar.

Les persones, en definitiva, em d'estar preparades per aconseguir una fita no solament en un punt de vista merament individual; també col·lectiu. I això costa molt ja que cadascun ha de prendre importància del seu paper i del rendiment per aconseguir la fita proposada. Si s'aconsegueix i es treballa amb una rúbrica en forma de resultats la feina i el treball que s'ha aconseguit es valora d'una forma més plena i més duradera.

Foto: http://fetatarragona.com (La Vanguardia)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva, però amb seny: els insults o les faltes de respecte no estan permeses... ah! gràcies pel teu comentari!